onsdag 3 januari 2018

Bilkörning och navigation i Jakobstad.

Det finns många städer i världen med fullständigt ologiska, ostrukturerade och svårnavigerade gatunät. Några exempel på de allra värsta är Paris, Istanbul och Jakobstad.

Att köra bil i Jakobstad är en av de svåraste prövningarna en chaufför kan utsättas för. Då man kör innanför stadsgränserna måste man åtminstone ha med tredubbla navigatorer med reservbatterier, nödproviant, pannlampa, tändstickor och varma filtar. Jag har hört ryktas om en utböling som sommaren 2011 körde vilse på väg till Korv-Görans i Jakobstad, och om ryktet stämmer kom han aldrig fram utan han irrar runt där någonstans ännu och äter vårrullar och snusar varje dag. Där finns oxå en ny parkeringsgrotta som knappt någon vågat besöka ännu (står t.o.m. i nyheterna). Kör man in till den lämnar man förmodligen dit i all evinnerlighet, och måste betala 1 euro/timme för resten av livet.

Jag begriper inte hur jeppisborna klarar av att navigera till jobbet om morgnarna. De måste vara supermänniskor som ser jordens magnetfält med blotta ögat, har fotografiskt minne eller besitter någon annan superstyrka.

En gång då jag irrade runt i Jakobstad såg jag en skylt som pekade mot London*. Jag gillar London, så jag glömde allt annat för stunden och tog kurs ditåt. Jag hade redan börjat fundera över vilken av musikalerna i West End jag skulle gå på, då jag började titta runt mig och insåg att här bara finns grusvägar och 50-talskåkar. Ingen drottning, inga dubbeldäckare och ingen Mary Poppins. Det var lite av en besvikelse. Nu senare har jag dock fått höra att Stockholm** också finns i Jakobstad, och att det ska vara betydligt bättre än London. Kanske nästa besök? Om man ska tro kartan finns också Lappfjärd i Jakobstad. Undrar om deras röstmagnet i kommunalvalet heter Ingvesgård?

*det finns en stadsdel i Jakobstad som heter London.

**det finns en holme i Jakobstad som heter Stockholmen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar