tisdag 2 januari 2018

Färgblindhet och färjblindhet.

Då man är ordentligt färgblind som jag är kan det uppstå en del konstiga situationer. En av de mest överraskande någonsin var några år sedan då jag hade kokat ärtsoppa och fick frågan varför i helsicke jag lagat den på gula ärtor, som de gör i Sverige. Just då visste jag inte ens att det fanns både gula och gröna ärtor, och ännu mindre att man kunde se någon skillnad på dem. På senare tid har jag fått höra att det finns gula och gröna paprikor oxå.

Att navigera på sjön skulle nog inte fungera så bra, så det är tur att jag är en landkrabba. Frågar man mig borde alla sjömärken vara fastgjutna i sjöbottnen, och ha en stor neongul pil högst upp som blinkar åt vilket håll man ska köra. Därtill borde hela Kvarken muddras, alternativt torrläggas. Frågan är bara om det är ekonomiskt försvarbart.

Jag har t.o.m. hört om en ålänning som en gång med motorbåt och full gas körde rätt in i sidan på Viking Grace. Han såg den inte, för han var färjblind.

Graden av färgblindhet verkar variera bland folk. Jag brukar beskriva det som att man ser massor av färger som vem som helst, men man vet inte vad stor del av dem ”borde vara” enligt normerna, men det är inget man stör sig på eller ens märker dagligen. Det finns dock några saker som kräver lite mer sinnesnärvaro än vanligt:

- Kotikalja och röd saft är helt omöjligt att se någon skillnad på om de står i tillbringare bredvid varandra. I en sån situation måste jag faktiskt smaka för att veta vilket som är vilket.

- Apelsiner och grapefrukter är svåra att se skillnad på.

- Grön potatis är helt omöjligt att upptäcka.

- Ibland har polisen mörkgröna overaller. Man kan tro att det är beväpnade studerande, rörmokare eller nåt liknande som skriver ut fortkörningsböterna.

Vissa klädbutiker har färgen på plagget utskriven på prislappen. Jag läser alltid dessa, eller ber en expedit om hjälp.

Som tur är har man lärt sig att skratta bort alla underliga situationer med åren, och man behöver inte vara rädd för att be om hjälp heller om det skulle behövas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar