onsdag 3 januari 2018

Historien om katapultstolen

Ungefär en månad sedan (gammal text, red.anm.) satte jag upp en bild som ett dåligt skämt på Facebook. Bilden fick en sådan spridning att självaste Expressen från Sverige skrev en artikel om den på nätet. Men hur gick det riktigt till?


Torsdagen den 17 augusti 2017 satt jag i min Saab och lekte lite med eSid. eSid är en grej man har i bilens datauttag som öppnar en hel del funktioner i färddatorn man annars inte har tillgång till. Bl.a. kan man skriva egna välkomstmeddelanden med den, som syns då bilen startar. Just då kom jag på att jag skulle skriva något meddelande som har med stridsflygplan att göra, eftersom Saab som bekant tillverkar sådana. Efter lite testande (antalet bokstäver är begränsat) så kom jag till meddelandet på bilden. Jag satte ut bilden på min egen facebook-sida samt i gruppen Saab Turbo club of Sweden, som är en rätt stor grupp där det flitigt diskuteras Saab. Man frågar ofta om problem med sia bilar, så jag satte upp den här bilden med frågan ”Vågar jag fortsätta köra med det här? Någon som vet?” Här började saker ta fart.
På bara en stund hade bilden flera hundra reaktioner i Saab-gruppen. Aldrig tidigare hade jag sett något liknande. Följande dag, på fredag eftermiddag sa en vän åt mig att min bild har börjat spridas på Twitter nu också (fast jag själv hade inte lagt ut den). Senare på kvällen sökte jag upp bilden på Twitter och kontaktade personen som lagt ut den och pratade lite ditt och datt. Det visade sig vara hennes bror som hade skickat bilden åt henne och sagt att han fick det här meddelandet i sin Saab. Bilden hade spridits tusentals gånger. Hon som satte ut bilden hade aldrig förväntat sig något liknande heller. Vi hade mycket roligt åt situationen. Hon sa att Aftonbladet och Expressen söker efter mig. Jag lämnade mina kontaktuppgifter åt henne.

Notera att just den här dagen inträffade knivdåden i Åbo. Sent på kvällen räknade jag att min bild hade flera likes och retweets än vad polisens och presidentens inlägg om knivdåden hade tillsammans. Det här började nästan vara skrämmande.

Lördag förmiddag spenderade jag genom att åka till Solf och springa 10-kilometersloppet i Meteoritmaraton. Jag hade bråttom hem, eftersom jag genast skulle iväg till en Saab-träff vid Andra sjön i Nykarleby i anslutning till Juthbackamarknaden* (se anteckning längst ner). Då jag kom hem ringde en reporter från Expressen och talade lite ditt och datt, och ville att jag skulle skicka lite bilder. Det här tog sin lilla tid, och jag började nu bli försenad till Saabträffen.

Alla som kört i Juthbackatrafiken vet hur det är. Det här var på lördag eftermiddag, så folk var på väg hemåt. Ungefär någonstans i Maxmo, just där börjar finnas raksträckor att köra om på, började trafiken söderut komma igång på allvar. Det var mötande trafik så gott som konstant. Det var bara att gilla läget. Det var i princip omöjligt att köra om något snabbare än en traktor, oavsett hur mycket hästar man hade under huven. Sent om sider kom jag till Andra sjön i Nykarleby, sparkade däck med ett trettiotal Saabister, talade strunt, lyssnade på motorljud och t.o.m. en baslåda, såg på modifikationer och drack kaffe och trivdes. Just då jag skulle åka hem fick jag mail av Expressen att en artikel publicerats. Resten vet vi. Sensationsjournalistiken överdriver med råge som vanligt, bilden hade inte fler drygt 3000 likes, och det var ju inte ens jag som laddat upp den, men en kul grej var det åtminstone. Och så fick man nämna om Korsholm! :)

Länkar:

https://www.expressen.se/omtalat/lol/henriks-mystiska-meddelande-i-saaben-tog-natet-med-storm/

http://www.esid.se - ni som är lyckliga ägare av en Saab 9-3 från 2003 och uppåt bör spana in detta

Tweeten: https://twitter.com/BibbiGood/status/898503175384301568


*Juthbackamarknaden är en loppmarknad som går av stapeln i augusti i Nykarleby i Finland. Det är landets största loppmarknad med tiotusentals besökare varje år, varar 24 timmar och lockar i synnerhet veteranbilsentusiaster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar